כשרוצים להזהיר חברה טובה מלתלות תקוות ברומן שהיא מנהלת עם גבר נשוי, נהוג לומר מעבר לים: "אם הוא עושה את זה אתך – הוא יעשה את זה לך". זה בדיוק מה שראוי לבעלי מולטילוק לקחת בחשבון, עתה משנכנסו בברית-הנישואין העסקיים עם מי שניהל עמם מגעים בעת שהיה מנכ"לה של חברה אחרת, תפרון, עמה קיים זוגיות קצרה בת פחות משנה וחצי, בעת שהיא חבולה וקורסת, ולאחר שחבר לה דווקא כדי להקימה על רגליה, ואותה נטש במהלך שנראה, לכאורה, נטול כל סנטימנטים, תוך שהוא מותירהּ עם כאלף נתמכים, עליהם לא רצה כל משמורת.
נדגיש ונציין: איננו מכירים את האדם אישית. יתכן שהוא משכמו ומעלה בתחומים רבים. ואכן, אחד מבעלי החברה הקודמת אותה מינכ"ל, הביא אותו לתפרון, כנראה כסגולה לאקזיט מוצלח נוסף, כך שלבטח ראה בו איכויות ממשיות. אולם, דווקא ממקום נקי לחלוטין זה, ללא כל היכרות אישית לטוב או לרע, אלא על בסיס העובדות לבדן, ניכר שלפחות במקרה הנוכחי, אתיקה עסקית, אישית או ומקצועית, לא היתה אחת מאותן איכויות.
אז מה בעצם הבעיה? הגיע מנכ"ל לחברה בקשיים, מסיבות שכן/לא תלויות בו היא שקעה עוד יותר במשמרת שלו, מתישהו "נשבר לו", שהרי למה לו לקשור את מותגו הסקסי למותג כושל, בדק את השוק ומצא שיש לו ביקוש, עשה 1+1 והחליט "לחתוך". האמת, כשמציגים את זה ככה, נשמע סביר. אפילו חכם. והרי גדולי המשקיעים תמיד אומרים שכשמפסידים, והתוחלת לא מעודדת, זה בדיוק מה שצריך לעשות. אבל בדיוק פה משתלב נפלא ביטוי אחר השגור מעבר לים: it's just NOT DONE ! .
בעצם, ביידיש זה נשמע יותר טוב: כשר. אבל מסריח.
4 מקדמי סירחון אותרו במקרה הנדון. בעלי אפים רגישים מתבקשים לנקוט משנה זהירות.
ערכי-אישי: אתוס אישי שנבנה מול העובדים כמשהו אחד (גיבוש ומטרות משותפות ודוגמא אישית והובלה ללא-חת לחוף מבטחים – ערכים שמנכ"לים-כוכבים אוהבים), ולפתע התגלה כמשהו הפוך ; מורשת קרב שנקטעה באחת בעיצומו של הקרב, כשהחללים עודם מוטלים בשטח, כי הגנרל קפץ פתאום למערכה אחרת.
אתי- אנושי: נו, באמת. צריך להסביר?
מקצועי-ענייני: תהליך איתור מנכ"ל, שלכאורה הוא מושתת על בחינה מדוקדקת של היבטים מקצועיים וענייניים בעיקרם, אך שוב ושוב נִגֽלָה במלוא הדרו הבלתי-ניתן-להסבר-רציונאלי: המאתר מדחיק, לא נותן לעובדות לבלבלו, מחזר, מחתים ומפקיד את עסקו המצליח בידי מי שזה עתה ניהל חברה לקריסתה ואף לא טרח "לגמור יפה". מדהים!
תיפקודי-ניהולי: הקושי המעשי להסתכל לעובדים בחברה החדשה בעיניים ולשכנע אותם לתת מעצמם את המקסימום כי גם המנכ"ל נותן ; הקושי לשכנע אותם ללכת אחריו ולהאמין שיוביל גם בעת מצוקה ; הקושי לדרוש מהם עמידה בנורמות מחמירות, כשבעברו עיגול פינות קטלני ; הקושי ביצירת אמון בקרב לקוחות וספקים בעת מו"מ על חוזים ארוכים.
יצויין למען ההגינות, שהמקרה הנדון שכיח במקומותינו. סתם נטפלנו למנכ"ל הנוכחי, כי הוא הטרי מכולם. זה מכבר קריירה ניהולית בכירה, אינה נמדדת בהכרח על-פי תוצאות, אלא על-פי עצם מילויו של התפקיד. טכנית. היית שם? זה כתוב ברזומה? התקבלת !
כמו ה"מפורסתמים" שהם מפורסמים מעצם פירסומם (famous for being famous), ללא קשר הכרחי לזכויות טמירות, איכויות נדירות, או קב של כישרון / חכמה / תוצאות, כך מנכ"לים-כוכבים בימינו, נדרשים לעיתים רק להראות שמילאו תפקיד בכיר אחר קודם לכן, לאו דווקא שהצליחו בו. כל עוד יש בעלים-כוכבים שמוכנים לשלם ואף חוטפים את הסחורה החמה טרם הספיקה להתקרר על המדף – פראייר מי שבכלל טורח גם לעבוד.
ויש גם נקודת אור, אם כי היא נחמה פורתא. צרת רבים. נחמת טיפשים. סוד נגָלֶה, שגם שם, מעבר לים, היכן ש it's just NOT DONE!, גם שם לפעמים זה לגמרי כן DONE ובראש חוצות, ובריש גלֵי, וללא בושה וכלעג מיוחד לרש מרושש במיוחד. רוצים הוכחה? בבקשה. היא אפילו משלנו: נגידנו המכובד לשעבר, מר יעקב פרנקל, מונה זה עתה לתפקיד יו"ר החטיבה הבינלאומית של בנק ג'יי פי מורגן צ'ייס, הענק האמריקאי. זאת לאחר שכיהן עד לאחרונה כסגן יו"ר של ענק אמריקאי אחר – AIG – לענייני אסטרטגיה (!) בינלאומית (!). AIG רבותי. לא פחות.
החברה שתעלוליה הנפשעים ביצירתיות-יתר של "מכשירים פיננסיים" היו אחת מאבני הדומינו המרכזיות במשבר הסאב פריים שבישר, הוביל והזין את המיתון העולמי כולו ;
החברה שלולא דוד סם העתיר עליה מיליארדים במסגרת תכנית ה- TARP היתה נאספת אל אבותיה במפץ גדול במיוחד ;
החברה שעוררה זעם ציבורי חסר תקדים בארה"ב, כשבמשך חודשים, נגלו כל פעם מעלליהם המבישים יותר ויותר (גם הם כשרים אך מסריחים) של בכיריה, כמו למשל אישור חופשה באתר נופש אקזוטי במאות אלפי דולרים, באותו זמן ממש בו התקבל הסיוע מכספי משלם המיסים ;
החברה ששילמה לפוחזים הפיננסיים שרקחו את הנגזרות העשויות אוויר, מיליונים בבונוסים אישיים (כן!) כדי שייאותו ויתכבדו להתיר את הפלונטר שיצרו, בטענה שאיש מלבדם לא יוכל לעשות זאת.
מר פרנקל שימש בתפקידו שם משנת 2004. משבר הסאב פריים החל בסוף 2007. תעשו לבד את החשבון.
אז מה לנו כי נלין? תודו שעכשיו קצת רווח לכם.
ואם כבר מעבר לים עסקינן, הנה עוד מסורת משם, שלבטח מוכרת היטב לבעלים השוודי של מולטילוק, ויכולה אף לשרתו נאמנה, בשעה משמחת זו: שבועת הנישואין שסוגרת את כל הפינות בדרך לזוגיות מאושרת: לַטוב ולַרע-ביותר (!), בעושר ובעוני (!), בחולי (!) ובבריאות. ו..לא. לא צריך עד המוות. אחרי הכל, אנחנו מפרגנים. אז, בעלים יקרים, וודאו: האם אכן זו השבועה שהחלפתם עם המנכ"ל הנכנס? אם לא, נקווה עבורכם, שלפחות חתמתם על הסכם טרום-נישואין טוב. (לחברה). שיהיה במזל.